Így készítsünk Békakirály farsangi álarcot Hornyákné Sebestyén Éva – Hornyák Dóra Farsangi papír álarcok című könyve alapján.

 

Múmiázásos technika

Ezzel a technikával készítsük a fület, az orrot, a szemöldököt, az állat és az egyéb kidudorodásokat. Egy ragasztós kézzel meggyűrt papírgalacsint alakítsunk lazán a kívánt formára, majd keskeny újságpapírcsíkokkal múmiázzuk, azaz bugyoláljuk, ill. tekergessük be. Ha kész, illesszük, ragasszuk, múmiázzuk őket a megfelelő helyre (1. 7. kép)

 

 

Festés, lakkozás

Az álarcot fessük ki a kép vagy tetszés szerint. A festést világos színekkel kezdjük. A kontúrozást száradás után végezzük el. Használhatunk temperát, vízfestéket, filctollakat, arany- és ezüstszínű festékeket stb. A kész álarcot tanácsos végül bekenni vagy lefújni színtelen akrilakkal.

 

Utolsó simítások

Az álarcra rögzítsünk gumit, hogy a fejünkre tudjuk tenni. A gumiszalagot, mivel majd megnyúlik, 1/3-al rövidebbre vágjuk, mint a szükséges méret. Tűzőgéppel tűzzük fel (odatűzés után a kapocsra is kössük rá két csomóval a gumiszalagot, hogy ki ne bújjon alóla), vagy az álarcot kilyukasztva rögzítsük. Ha túl vastag a papír, szúrjunk belé egy kisebb lyukat, és azon húzzuk át a gumit, majd kössünk rá két csomót. A szemnyílásokat tapétavágó késsel vágjuk ki. Elég egy kis négyzet vagy háromszög alakú rés is, azon keresztül is jól látunk majd. Figyelem, a szemnyílás nem feltétlenül oda kerül, ahol az álarc szeme van (15. kép)

 

Korona

A papírgyűrűt vegyük le a flakonról, és készítsünk belőle koronát, vágjuk tapétavágó késsel cikcakkosra, és aranyszínű festékkel fessük be.

Békakirály